LICENSZ LEHETŐSÉGEK

A különböző felhasználói igények kielégítésére az AutoForm Engineering alapvetően két alternatív lehetőséget kínál a szoftver licenszelésére. A két licensz alaptípus az ún. Node-locked (adott géphez rendelt), illetve a Floating licensz (több felhasználós, de adott telephelyhez kötött) használati jogosultságot jelenti. Az egyes licensz típusok árai arányosak az adott típussal nyerhető előnyökkel.

 

“GÉPHEZ KÖTÖTT” (NODE-LOCKED) LICENSZ

 

A géphez kötött licensz, egy – a licensz fájlban meghatározott – számítógépen használható. Egyetlen Host ID-vel (egyedi azonosítóval) rendelkező számítógépnél alkalmazható. Egyértelműen tilos ezt a számítógépet szerver gépként működtetni, vagy a jogosultságot egy másik számítógépre áttelepíteni, hasonlóképp másolni, vagy a számítógépet virtuális gépként üzemeltetni. Minden egyes AutoForm termékhez külön licensszel kell rendelkezni. A lincenszeket egy erre a célra létrehozott licensz fájl tartalmazza, amit a telepítési könyvtárban kell elmenteni. Az AutoForm licensz érvényességi idejét szerződés és egyéb technikai paraméterek szabják meg.

 

“TÖBB FELHASZNÁLÓS” (FLOATING) LICENSZ

 

A Floating licensz több felhasználó számára biztosít jogosultságot az AutoForm program használatához. A programot ebben az esetben bármekkora számú, egymással kapcsolatban álló számítógépre lehet telepíteni, és egy meghatározott területi lehatároltságon belül (pl. egy vállalati telephely) lehet használni. Párhuzamosan egyidejűleg annyi felhasználó tudja ez esetben használni, amennyire a licensz fájlban a jogosultság beállításra került.

A szerződésben meghatározott számú licenszet minden egyes AutoForm terméknél aktiválni kell. A licenszek egy központi licensz szerveren kerülnek tárolásra, ami kapcsolatban van a számítógép-hálózattal. A licenszek a szerverről kérhetők le, amikor szükségesek. A licensz lekérése akkor lehetséges, amikor van szabad, elérhető licensz. Ha az összes licensz éppen használatban van a többi felhasználó által, akkor az új felhasználónak várnia kell, amíg egy licensz felszabadul. A licenszet akkor kéri le a számítógép, amikor a felhasználó elindítja a felületet, vagy egy tervezési folyamatot, számítást, illetve szimulációt, és akkor szabadul fel, amikor a felületből kilép, vagy a program befejezte a számítást.

Az AutoForm licensz érvényességi idejét szerződés és egyéb technikai paraméterek szabják meg.

Comments are closed.