AutoForm Springback

AutoForm Springback elemzés

A lemezalkatrészek az alakítást követően a szerszámból való eltávolítás után a munkadarabban lévő rugalmas feszültségek miatt alakváltoznak, visszarugóznak. A visszarugózás kezelésére az AutoForm a következő lehetőségeket kínálja

  • Free Springback (Szabad visszarugózás)
  • Fixed Boundary Condition (Rögzített peremfeltételekkel végzett visszarugózási elemzés)
  • Constrained Springback (Meghatározott megfogó készülékekkel végzett visszarugózási elemzés)
  • Real Measurement (Mérőkészülék által meghatározott visszarugózási elemzés)
  • Meisterbock Simulation with Predeformed Blank (Az ún. Meisterbock alkalmazásával végzett visszarugózási elemzés)

Szabad visszarugózás modellezés – Free Springback 

A szabad visszarugózás a legegyszerűbb megoldást kínálja a visszarugózás modellezésére. Minimális felhasználói adatbevitelre van szükség, mivel a program automatikus korlátokat alkalmaz az alkatrész a térbeli rögzítésére. Ez a típus a gravitációs hatásokat nem modellezi.

Rögzített peremfeltételekkel végzett visszarugózás elemzés – Fixed Boundary Conditions

A rögzített peremmel végzett visszarugózás (Fixed Boundary Conditions – FBC) modellezés alkalmas a teljes, de nem túl kényszerezett visszarugózás modellezésére a gravitáció figyelembevételével, vagy gravitációs hatások nélkül. Ennek az opciónak az a fő jellemzője, hogy a visszarugózás elemzése során az alkatrész összes lehetséges merev testszerű mozgását a korlátozások minimális száma blokkolja. Ezért ezt a funkciót jellemzően a legkisebb megfogási koncepció meghatározására használhatjuk fel a visszarugózás kompenzációhoz. Bizonyos esetekben a rögzített peremmel végzett visszarugózás akkor is használható, ha nem lehet kinematikusan stabil megtámasztást biztosítani a megfogókkal és csapokkal. Például azokhoz az alkatrészekhez, mint pl. a külső motorháztetők vagy fedelek, amelyeknél nincs lehetőség a vezetőcsapokkal való pozícionálásra.

Kényszerek alkalmazásával végzett visszarugózás elemezés – Constrained Springback

Constrained Springback felhasználható továbbá egy jól definiált megfogó készülék szimulálására gravitációs hatásokkal vagy anélkül. A valódi méréshez képest a lemez pozícionálását és a szekvenciális rögzítést nem modellezi. Ez a lehetőség elsősorban egy stabil begfogó készülék szimulációjára alkalmazható például Sigma típusú analízis esetén. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a lemez helyzete a mérőkészüléken állandó maradjon, és csak a tervezési vagy zajváltozók hatását lehet figyelembe venni. Bizonyos esetekben a Constrained Springback is használható a minimális megfogási koncepció meghatározására a visszarugózás kompenzálásakor.

Mérőkészülék alkalmazásával végzett visszarugózás elemzés – Real Measurement

A valós mérési funkció – Real Measurement a legrealisztikusabb módot adja megfogó, mérőkészülékben végzett visszarugózási elemzés szimulálásához. A gravitációs hatásokat figyelembe veszi és különféle típusú mérő készülékek és megtámasztások modellezhetők. Összehasonlítva a többi visszarugózás elemzési módszerrel, a Real Measurement opcióval, a valódi mérés szimulálhatja az alkatrész helymeghatározását a mérőeszközre, mielőtt a tényleges befogás megtörténne. A helymeghatározás egyoldalas szorítókkal vagy szerszám felületekkel történhet. A Real Measurement a szekvenciális befogási eljárás szimulálására is alkalmazható.

Meisterbock Simulation – Előalakított teríték modellezése Meisterbock alkalmazásával

A mérőkészülék különféle koncepcióinak korai elemzése a Meisterbock funkcionalitással végezhető el. Ebben az esetben a gyártósor csak mérési műveleteket tartalmaz, és a szimuláció nem síklemez terítékkel kezdődik a deformáció korábbi történetével vagy anélkül. Előzetes alakított teríték létrehozható CAD geometria vagy importált .asm fájl segítségével. Ha az előalakított lemez geometriáját CAD-rendszerből importáljuk, akkor a lemezvastagság állandó, és minden más állapotváltozó nulla. Ha az előalakított lemez hálóval importált egy .asm fájlból, akkor a lemez kezdeti feszültségekkel, alakváltozásokkal és más állapotváltozókkal rendelkezik, amelyeket egy külön AutoForm szimulációban számolnak ki.

Comments are closed.